Jeśli nie mieszkasz na Księżycu, to prawdopodobnie słyszałeś, że czosnek jest dla ciebie dobry. Istnieją ku temu liczne powody: Wykazano, że czosnek obniża ciśnienie krwi, zwiększa odporność i zapobiega przeziębieniom, między innymi.
Ale ile osób tak naprawdę wie dlaczego? Aby wyjaśnić wszelkie wątpliwości dotyczące tej ostrej główki kulinarnego cudu, oto wszystko, co wiemy o tym, dlaczego jedzenie czosnku to świetny pomysł!
Czosnek to odżywcza potęga
Czosnek to odżywcza potęga. W przeciwieństwie do innych przedstawicieli rodziny allium, goździk zawiera allicynę, związek na bazie siarki, który nadaje czosnkowi właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ten silny przeciwutleniacz może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu homocysteiny w organizmie.
Koniczyna znana jest ze swoich właściwości antyseptycznych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych, dzięki wysokiej zawartości selenu (silnego przeciwutleniacza), a także witamin A i C, które zwiększają odporność na wirusy takie jak grypa czy przeziębienie.
Więcej o zdrowym odżywianiu przeczytasz w portalu https://kaloria.pl/.
Czosnek może wzmocnić twój układ odpornościowy
Czosnek jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, co oznacza, że może pomóc zmniejszyć obrzęk i ból. Dlatego też jest często stosowany w leczeniu zapalenia stawów i innych stanów zapalnych. Czosnek zawiera również siarkę, która pomaga zwalczać przeziębienia i grypę poprzez wzmocnienie układu odpornościowego.
Mając to wszystko na uwadze, regularne spożywanie czosnku może pomóc wzmocnić Twój układ odpornościowy, dzięki czemu rzadziej będziesz zapadać na alergie lub chorować. Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą więcej czosnku, rzadziej niż inni zapadają na alergie, takie jak katar sienny czy astma. Oprócz wzmocnienia odporności na wirusy takie jak wirus przeziębienia (rhinovirus), badania sugerują, że czosnek może zwalczać bakterie takie jak E. coli